Nasional lubrication grease institute - NLGI
Nr. Beskrivelse Penetr.
000 flytende 445-475
00 halvflytende 400-430
0 tregtflytende 355-385
1 halvfast 310-340
2 fast(normalfett) 265-295
3 ekstra fast 220-250
4 svært fast 175-205
5 halvhardt 130-160
6 blokkfett 85-115
NLGI normen er en internasjonal norm som er laget for å klassifisere fett. Dette for å gjøre det lettere å velge ut det fettet som passer for ditt behov.
En egenskap ved fett som spesiellt må nevnes er fettets mekaniske stabilitet. Fett har den egenskapen at det ved mekanisk påvirkning blir som hard såpe. Det sier seg selv at dette påvirker fettets evne til å smøre. Mekanisk stabilitet vil si at det ikke forandrer konsistens ved mekaniske påvirkninger. Her vil fettets påvirkning i penetrasjon vise deg hvor mekanisk stabilt fettet er.
Et eksempel her er et fett som har en penetrasjon på 280 (NLGI 2) ved 60 slag og på 300 ved 100.000 slag vise deg at fettet er særlig mekanisk stabilt.
En annen viktig egenskap er fettets dråpepunkt. Dråpepunktet er ved den temperatur hvor fettet smelter, og avgir dråper. Ved valg av fett må man derfor på forhånd undersøke hvilke temperaturer fettet skal arbeide under - og velge et fett som tåler den aktuelle temperaturen.
Såpebasen er også svært viktig for at fettet skal ha de egenskaper man ønsker. Ved å henge på NLGI et krav som heter ASTM-1264, som er en utvaskingstest, vil en kunne finne fram til et fett som passer ditt behov.
De beste såpebasene er Litium eller kalsium dersom fettet skal motstå noe varme, samtidig som det skal smøre hurtige og påkjente bevegelser.